28 maj 2011

hurra hurra hurra??
I dag är dagen som har utnämnts till att vara Ofrivilligt barnlösas dag. Dagen före mors dag och jag vet inte jag.. Jag känner mig inte odelat positiv till att den här dagen har "instiftats" måste jag erkänna. Det känns konstigt att fira sin barnlöshet och det känns snålt att lägga den före mors dag, varför inte före fars dag kan man tänka, eller varför inte före barnens dag?

Det står på barnlängtans sida att allt vi vill är att fira mors dag och att det är så mycket skam inblandat.. mjo mja, jag måste suga på karamellen då jag varken känner skam eller har någon längtan att fira mors dag. Jag vill faktiskt hellre fira mitt barns födelsedag. Och skam har det aldrig handlat om för min del, snarare sorg och oro.

Anledningen till att jag skriver anonymt är för att jag varit tvungen sedan bloggens början att gör a det för mitt jobbs skull. Det är inte så bra kanske att outa alla sina känslor när man har sig själv som arbetsredskap och jag har ingen lust att ge någon en möjlighet att använda mitt privatliv till att slå mig på käften i yrkesrollen.

Hade det handlat om att fira ivf-dagen ungefär som man ju har ett slags firande på FN-dagen hade det känts bättre men att fira min barnlöshet känns bara fånigt.

Jag vet att denna dag handlar om att skapa en ökad medvetenhet i samhället kring ivf, banlöshet och frågor som rör detta men jag undrar om detta blir effekten. Kan det inte istället bli så att det inte tas på allvar eftersom det blir människorna - vi - som firas denna dag som är dagen före mors dag, kan det inte upplevas som missunnsamt och avundsjukt?

Och trots att jag brottas med avundsjuka ganska ofta vill jag faktiskt inte bli betraktad som missunnsam, för det är jag inte.

Jag vet att jag nog nu kommer att betraktas som illojal och grinig, men så är det inte heller. Jag tycker att det är bra att medvetenheten ökar kring dessa frågor och jag vill att möjligheterna skall ska öka för oss barnlösa, och att det ska finnas likvärdiga möjligheter för alla i vårt land. Men jag tänker högt här, jag får det i min blogg och jag vet faktiskt inte om jag vill fira alla ofrivilligt barnlösas dag.

(detta är inte menat som ett påhopp, eller att racka ner på någon, utan detta är en tanke och en känsla jag har som jag ville skriva om idag)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

Hedda sa...

Kan nog inte tänka mig att det är någon som "firar" denna dag. ;) Men själv tycker jag det är bra med en dag som lyfter problematiken i samhällsdebatten, eftersom vi verkar vara rätt dåliga generellt på att påpeka vad som kan förbättras för ofrivilligt barnlösa. Eftersom många av oss tydligen skäms och inte pratar om problemen. Skönt att läsa att du tillhör undantagen. :)
Det kan vara en fin dag att "komma ut" på i bekantskapskretsen för en hel del av oss som skäms. Betraktas vi som missunsamma? Ja, det brukar ju finnas folk till allt, men då får nog den åsikten stå för dem. ;)

kalimero sa...

Känner inte heller att jag vill just fira. Däremot är allt som uppmärksammar de sjuka orättvisor som råder i den här infertilitets-karusellen hedervärda. Bara för att jag råkade fylla 39 det året vi började så var det ridå ner med Landstingsfinansierade försök. Nu sitter vi här, drygt 300.000:- fattigare och famnen fortfarande gapande tom.

Moi sa...

nej firar gör man ju inte men det är den känslan jag får när det heter som det gör.

jag vet att det står hylla på barnlängtans sida. och kanske är det något som man bör göra? jag vet inte. Detta är som sagt en tanke och det kan ju hända att jag tänker annorlunda om ett år, att detta har landat hos mig bättre då.

WildaMathilda sa...

Klart att du får tycka som du vill! Och jag kan verkligen förstå tveksamheten i det hela. Det är inget konstigt att känna så.

En del av mina tankar kring dagen har varit just så. Att man inte vill bli påmind, och att dagen kanske missuppfattas av gemene man. men det är en risk som jag ansåg inte övervägen det bra med dagen; att synas lite mer. Det är ju så många som drabbas och hade jag vetat vad jag vet idag så hade jag nog jobbat för att bli gravid tidigare i livet.
Och inte firar jag barnlösheten i sig, absolut inte. Dagen är till för att vi som är ofrivilligt barnlösa ska få lite mer empati och förståelse. En kram helt enkelt.
Att jag ville att dagen skulle ligga före just Mors Dag handlar om att jag dels ville att dagen skulle ligga på våren, fruktbarhetens tid och ljusets tid. Och att just en "mor" alltid har hyllats högt i de flesta kulturer (typ, "urmodern", Moder Svea etc) fjorde att jag tyckte att det passade med dagen före Mors Dag. Det är även då man firar dagen i Finland.

Precis som du så skriver jag anonymt p.g.a. jobbet och bara det att jag gör det får mig att bli lite arg. Att man vill ha barn, på det ena eller andra sättet, ska inte behöva påverka arbetslivet. Men tyvärr så är det just okunskap som har gjort att det är så. Det är ett bra skäl till att använda "vår" dag i ett informativt syfte. 10-15% av de som försöker få barn drabbas och det är många. Det vill jag att t.ex. arbetsgivare ska förstå så att det hela "normaliseras" lite.

I grund och botten tycker jag dock att man ska "fira" den här dagen bäst man själv vill och jag förstår verkligen om du inte vill det. Jag ser dig inte alls som illojal eller grinig. För mig är du en av oss som kämpar och oavsett om vad man tycker om idag så unnar jag dig all världens lycka och att du uppnår dina drömmars mål.
Jag tycker att det är bra att du skriver om dina tankar och funderingar kring det.

Kram

Single Mother By Choice sa...

åh jag tror inte man "firar". Uppmärksammar snarare. Och självklart är det upp till var och en :)

Anonym sa...

Dax att ses igen.
skildapappan.

moi sa...

Alltså, vem är den skilda pappan?

Finurlan sa...

Avundsjukan gör förbannat ont!

Uma sa...

En blogg Award till dig, Moi. För att din blogg var en av de första som fångade mig fast här. För att du i allt som händer, ändå alltid hittar ut. Kärlek till dig, J

Anna sa...

Jag förstår dina tankar. Du säger det så bra.

Elle sa...

Här kommer en award till dig för jag tycker om din blogg. Jag beundrar även din styrka och ditt mod. Hoppas ni mår bra! Kram

Anonym sa...

maste kontrollera:)