04 juli 2006

lysmakar och eldflugor

Det är varmt. Nästan fuktigt inomhus. Inte riktigt sensommarvärme men det är varmt och jag tar kalla duschar för att kyla ner mig.

Jag tänker på en likande natt när jag var liten. Tror kanske att det var senare på sommaren men jag minns inte. Det jag minns är hur pappa väckte mig, att jag var alldeles förvirrad av att det var mörkt ute, det kunde inte vara morgon. Pappa lyfte upp mig i famnen och bar med mig ut i hallen där mamma stod och väntade med en ficklampa. Jag minns hur pappa släppte ner mig på golvet så att jag kunde ta mamma i handen och hur hon gick ut med mig på altantrappen, ner på stenplattorna och jag minns hur ljuskäklan svajade i mörkret. Det var inte den braiga ficklampan. Plötsligt pekade pappa i ljuset; Där, titta!
Och jag såg, jag såg lysmasken på den lilla stentrappen ner mot gräsmattan. Jag såg och förundrades, och förstod kanske egentligen inte riktigt vad det var, men att det var särskilt eftersom jag blev väckt mitt i natten för att se på detta fantastiska.

Detta tänker jag på, kanske eftersom det är nationaldag för andra i världen, för att jag tänker på eldflugor som flyger under varma nätter på andra ställen i världen just nu.

Inga kommentarer: