10 mars 2008

Detta är inte en förskoledebatt, detta är en brisrapport som hamnat i fel händer.

Med anledning av Annas inlägg + kommentarer och den här artikeln retar jag upp mig och skriver av mig.

Jag tycker att det är skrämmande att debattören överhuvudtaget vågar skriva en så torftig artikel som bygger på vad EN forskare säger, men i "aftonhoran" vågar man väl, där läser väl ändå inga som kan något om ämnet eller? Ska man vara helt korrekt är forskaren i fråga Kari Killén som skrivit åtskilliga hyllmeter i ämnet, men hon har också skrivit om hur omsorgssvikt handlar om föräldrar som är OFÖRMÖGNA om att ta hand om sina barn på grund av psykisk sjukdom, misshandel eller andra omständigheter, inte är det bara materialismen som Hellqvist skriver om, inte heller handlar det bara om föräldrar som inte är närvarande för att de båda heltidsarbetar.

I alla fall, om man läser rapporten från bris så ser man vad psykisk misshandel och emotionell omsorgssvikt handlar om och det är inte precis bara vad Solveig Hellquist får det att framstå som. Men hon är folkpartiets riksdagsledamot och vill kanske propagera lite för den fantastiska nackamodellen?

För läser man rapporten framgår det tydligt att barn behöver någon vuxen att knyta an till och det står inte att det måste vara föräldern (även om det naturligtvis är viktigt) och det är ju bra för om barnen inte träffar andra vuxna och föräldrarna är de som brister i omsorg, vad händer då? Många barn klarar sin tillvaro med psykiskt sjuka föräldrar och misshandel och missbruk tack vare förskolan eller andra omsorgande vuxna. Och nej misshandel har inget att göra med om man är medelklass, överklass eller inte.

Det står en jäkla massa i rapporten så klart och en del har tolkningsmöjligheter, men att få detta till en förskolans vara eller inte vara-debatt, nä, det ställer jag inte upp på.

(Läs mer om anknytningsteorin i Bowlby, J (1951) Maternal Care and Mental Health, World Health Organisation WHO)

läs rapporten här

rörigt inlägg, mest på grund irritation tror jag.

(och nej jag heter inte Maria eller Lundholn)

3 kommentarer:

Tjockalocka sa...

I'm with you.

Fru Kaos sa...

Jag orkar inte...
Men du har säkert rätt på ditt sätt.
Låt oss lyssna på Carola och röka ekologisk hampa istället.
Jag menar, lägga energin på vettiga saker ;-)

Bettan sa...

Jag håller också med dig! Denna artikel tycks handla om alla föräldrar! Helt fel!