17 september 2007

bokfemman v. 38 "page turners"

Jag har hittat nåt som jag tycker är bra.
Bokfemman. Här är min.
  • Vilda svanar av Jung Chang
Jag var en så där 22 när jag läste den här första gången. Och jag minns att jag var tveksam till boken men jag ville väl imponera på någon kanske och började läsa den. Hemma hos mamman och pappan var det, i mitt gamla flickrum. Jag läste till fem första morgonen och kvällen efter läste jag den till den tog slut. Jag var försummad och häpen. Jag kände mig lurad! Jag öppnade mina gamla historieböcker från gymnasiet och konstaterade att kulturrevolutionen nämdes under ungefär en och en halv sida i den. Helt galet. Ingen hade berättat att historia kunde vara annat än gamla kungar och deras fruar!


  • Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren
Jag köpte den här på grund av nyhetsmorgon och augustnominering, men den blev liggande. Det var inte fören M tidigt tidigt i vår bekantskap nämnde att han tyckte om boken som jag tog tag i den. Jag sa till honom att jag hade läst den och körde med fraser från nyhetsmorgon. efter vår date gick jag raka vägen hem och läste boken från början till slut utan pauser vilket i och för sig var möjligt eftersom det var en fantastisk bok. Språket var härligt och det var en fantastisk historia.

  • Montecore - En unik Tiger av Jonas Hassen Kehmiri
Den här har jag skrivit om förut så jag "fuskar" och kopierar
"Jo Den här boken lämnar mig inte. Jag bär den med mig som ett pärlhalsband, och ganska ofta fingrar jag på pärlorna och minns ur boken.[...] Köp den för språkets och berättelsens skull, köp den för att det är roligt att ta del av något som är vardag för många men utöver det vardagliga för en del. Köp den för att du gillar en bra historia och för att du inte har läst något liknande, ialla fall inte helt nyligen. Har du dessutom läst franska eller andra latinska språk och har en liten aning ordstammar och grammatiken så skrattar du högt många gånger när du inser hur Kadir tänker när han skriver. Det är en bok som är på min top-tio, lätt!"

  • Tätt intill dagarna av Mustafa Can
Ännu en bok jag skrivit om förut, detta är något av hur jag tänkte då

"Jag kan inte sluta tänka på den här boken. Den berörde mig och den håller kvar mig. Allt är i sin ordning, det är ju så det ska vara men det är ganska länge sedan jag blev så berörd. Det är ganska länge sedan jag läste något som jag tycker lämnade avtryck så här (nej egentligen inte om jag tänker efter för jag har två böcker till jag går och funderar på.) och jag är lite rädd att folk ska gå miste om boken av misstag."

  • Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
Jag är ingen deckarslukare. Jag läser några då och då, som i stim, mest om somrarna som alla andra. Jag minns inte exakt när jag läste den här boken men det var nyligen. I slutet av sommaren. Alla hade sagt att den var fantastisk och bara därför hade jag ingen lust att läsa den. men så var det något i mig som fick mig att ändå.. Och det var den! Jag läste till M kom hem från nattjobbet och åkte in för att köpa nästa bok så fort jag vaknade så att jag kunde fortsätta när den här tog slut. Den var riktigt, riktigt spännande utan att vara läskig. Jag kan inte läsa läskiga deckare på natten. Då vågar jag inte sova.7 kommentarer:

Maria sa...

Kul att läsa om dina val och om när du läste dem! :) Särskilt den första boken du nämner verkar intressant (ja, de tre sista också, men dem har jag läst).

emm sa...

Det där har jag också tänkt göra. Men det har inte blivit. Kanske dags nu. :)

smul sa...

Maria, den ÄR fantastisk och intressant!

emm, ja gör det!

vonsachsen sa...

Jag gillar dina små historier som du knyter böckerna till och jag har faktiskt fått lust att läsa Montecore :)

*Malin* sa...

Oj, jag har inte läst en enda av dina val... Men jag har tänkt läsa nr 2-5, någon gång när jag har tid. :-)

Lisa sa...

Jaa, den vidunderliga var ju jättebra!

Mim sa...

Vad härligt med så många böcker man inte hört talas om! Tar tacksamt emot tipsen!